Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym lub beszamelowym
Sztuka mięsa zapiekana w sosie –
wołowa – może być podawana w formie zapiekanej w sosie chrzanowym, który jest dość ostry, przez co podkreśla smak mięsa lub beszamelowym, nieco łagodniejszym, ale również dodającym mu charakteru. Smacznego! 🙂
Składniki:
- 80 dag wołowiny z kością (krzyżowa),
- 25 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- sól,
- ½ liścia bobkowego,
- po 2 – 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- ½ l sosu chrzanowego lub beszamelowego,
Przygotowanie:
- Najpierw ugotować sztukę mięsa.
- Przyrządzić też sos chrzanowy.
- Miękkie mięso wyjąć z rosołu, następnie oddzielić od kości, pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry.
- Ułożyć na półmisku do zapiekania, pokryć sosem chrzanowym, wstawić do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut.
- Podawać posypane siekaną zieloną pietruszką na tym samym półmisku.
- Osobno podać ziemniaki i np ogórki kiszone.
◊ ◊ ◊
- Sztuką mięsa można również zapiec w sosie beszamelowym.
- Ugotowane mięso pokroić, ułożyć na półmisku do zapiekania, oblać sosem beszamelowym, skropić też stopionym masłem ze zrumieniona tartą bułką, wstawić do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut. Sztuka mięsa zapiekana w sosie gotowa do podania.
- Do mięsa podać osobno ziemniaki, surówkę z pomidorów lub innych warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]