Mięso - potrawyPRZEPISY

Szynka powoli pieczona (wieprzowa)

 

Szynka powoli pieczona – składniki:

  • 1 – 1½ kg surowej szynki wieprzowej ze skórą i z kością,
  • 1 łyżka suszonych nasion kolendry,
  • 1½ łyżki soli,
  • 1 kopru włoskiego,
  • 1 świeżego tymianku,
  • goździki do dekoracji,
  • 2 łyżki oleju.

Szynka powoli pieczona – przygotowanie:

szynka-peklowana
Szynka peklowana.
  1. Przyprawy z solą utrzeć w moździerzu.
  2. Skórę mięsa wraz z warstwą podskórnego tłuszczu naciąć dekoracyjnie w kratkę,
    natrzeć olejem i wetrzeć w skórę i w nacięcia utarte zioła.
  3. Każdy kwadrat skóry nakłuć i wetknąć tam goździka.
  4. Zawinąć w folię i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
  5. Nagrzać piekarnik do około 140°C, na dole piekarnika postawić blaszkę wypełnioną wodą,
    aby kapiący podczas pieczenia tłuszcz nie palił się.
  6. Mięso ułożyć na ruszcie i piec w tej temperaturze przez pół godziny.
  7. Podnieść temperaturę do około 170°C i piec jeszcze około 2 godzin,
    aby wytworzyła się ładnie zapieczona skórka, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem z wodą.
  8. Upieczone mięso powinno łatwo dzielić się przy nacięciach.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x