Tapioka zapiekana

«Tapioka zapiekana».

Alternatywą dla codziennych śniadań składających się najczęściej na przykład z płatków śniadaniowych może ona być na pewno. To potrawa smaczna i dodatkowo pożywna. Jednocześnie przecież to ciepły posiłek przyrządzony przez nas osobiście. Krótko mówiąc, wiesz, co jesz… 🙂 Więc – Smacznego!


Składniki:

  • 15 dag tapioki,
  • 3 × tyle mleka, ile wynosi objętość tapioki,
  • 5 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 4 jaja,
  • 2 dag masła,
  • 2 dag bułki do formy,
  • skórka z cytryny, wanilia, sól,
  • 5 dag cukru pudru,

Przygotowanie:

  1. Tapiokę rozkleić na mleku z dodatkiem masła, dodatkowo szczypty soli i cukru do smaku.
  2. Formę najpierw wysmarować, wysypać bułką.
  3. Ugotowaną tapiokę ostudzić.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z tapioką, wanilią, skórką cytrynową i pianą z białek.
  5. Włożyć do formy i zapiec.
  6. Tapioka zapiekana przed podaniem powinna być posypana cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x