Ciasto potrawyWypiekane

Temperatura i czas pieczenia ciasta

Temperatura i czas pieczenia ciasta


Temperatura i czas pieczenia to parametr krytyczny przy naszych domowych wypiekach. Obydwa parametry (czasy wypieku i temperaturę) podałem jako zakresy. Konkretne przypadki najlepiej przećwiczyć samodzielnie. Pieczenie to proces obróbki polegający na ogrzewaniu w piekarniku w środowisku nagrzanego powietrza. Temperatura pieczenia zawiera się w granicach od 160 ÷ 250 °C.

W zależności od typu potrawy pieczenie trwać może od kilkunastu minut, aż do 3 godzin. Gdy pieczenie ciasta rozpoczyna się od niskiej temperatury, po czym następuje jej podwyższanie – ciepło jest rozprowadzane powoli i równomiernie, następuje wyrośnięcie ciasta. Następuje duży ubytek wody – wysuszanie. Po podniesieniu temperatury powstaje na wypieku smaczna skórka, jednocześnie wysuszanie powoli się zmniejsza. Ciasta można piecgo­to­wać i sma­żyć, a otrzymuje się ma­ka­ro­nyklu­skipie­czy­wo zwy­kłe (chle­by), półcukiernicze (cha­łystruc­le) i cu­kier­ni­cze (cia­staciast­kator­ty).


Jak zro­bić przy­kła­do­we cia­sto na przy­kład “Kru­che”?

W skład ciasta kruchego wchodzą: mąka, tłuszcz, niekiedy śmietana, cukier i żółtka. Do ciast kru­chych używa się mąki krupczatki, cukru-pudru, żółtek ugotowanych. Jeżeli wyroby mają zachować kształt – np. babeczki, dodaje się surowe żółtka. Do kruchego ciasta można użyć margaryny, smalcu, lecz najlepsze ciasto kruche będzie przy zastosowaniu masła. Każdy tłuszcz do ciasta kruchego powinien być bardzo świeży.


Przy wyrobie ciast kruchych kluczową rolę odgrywa utrzymanie prawidłowego stosunku tłuszczu do mąki, który zawiera się między 35 ÷ 100%.


Temperatura i czas pieczenia – tabela.

Temperatura i czas wypieku

Rodzaj ciastaTemperatura wypieku [°C]Czas wypieku [min.]
Kruche180 - 22010 - 20
Półkruche160 - 20015
Piernikowe160 - 180 - 20015 - 45 - 60
Drożdżowe180 - 20020 - 30
Biszkopt 160 - 180 - 200 15 - 40
Piaskowe160 - 200 40 - 60
Ptysiowe230 - 25010 - 15
Francuskie25010 - 20 - 30
Krucho-drożdżowe20010 - 20 - 30
Półfrancuskie śmietankowe25010 - 30
Półfrancuskie serowe25010 - 30
Półfrancuskie drożdżowe180 - 22020
Bezy90 - 10020-30
Ptysie, szarlotki półkruche z jabłkami250 - 27030-40
Piernik150 25
Pizza220 20
Chleb na zakwasie220 - 23045 - 55

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x