Desery i napojePRZEPISY

Tort ananasowy wykwintny

Tort ananasowy – składniki:

Ciasto:

  • ¼ kg mąki ziemniaczanej,
  • 6 jajek,
  • 20 dkg cukru,
  • 15 dkg g masła,
  • 10 migdałów,

Krem:

  • 3 żółtka,
  • ¼ kg cukru pudru,
  • ¼ kg masła,
  • 5 plastrów ananasa z puszki,
  • kieliszek rumu,
  • Do przybrania: 3 plastry ananasa i usmażone w cukrze morele.

Tort ananasowy – przygotowanie:

  1. Utrzeć żółtka do białości z cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać ze sparzonymi, obranymi i zmielonymi migdałami.
  2. Do wyrobionego ciasta dodawać po łyżce stopione, sklarowane i ostudzone masło,
    stale mieszając, wreszcie połączyć ze sztywną pianą ubitą z czterech białek.
  3. Upiec cztery cienkie krążki w tortownicy o średnicy 22 cm.
  4. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodawać po trochu rozmiękczone masło i ucierać, aż masło połączy się z żółtkami.
  5. Do utartej masy dodawać drobno posiekanego ananasa i rum.
  6. Wymieszać.
  7. Upieczone krążki ciasta nasączyć syropem z ananasa i posmarować grubo kremem, ułożyć jeden krążek na drugim.
  8. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, przybrać krążkami ananasa i połówkami moreli.
  9. Można wcześniej wierzch tortu posmarować marmoladą morelową, a dopiero później posmarować go kremem i przybrać.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x