Ciasto potrawyWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort biszkoptowy oszczędny

Tort biszkoptowy (oszczędny)


Składniki:

  • 4 jaja,
  • 26 dag cukru,
  • 13 dag mąki pszennej,
  • 13 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek wody,
  • ½ paczki proszku spulchniającego,
  • wanilia i skórka starta z cytryny,
  • 2 dag masła do posmarowania formy,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać razem z tortem do pieczenia.
  2. Żółtka utrzeć z 20 dag cukru.
  3. Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody.
  4. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 6 dag cukru.
  5. Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę, dodać utłuczoną wanilię i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszać.
  6. Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i upiec.
  7. Po upieczeniu tort biszkoptowy przekładać masą czekoladową, kawową, orzechową lub owocową.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x