Tort Dobosza

Tort Dobosza


Składniki:

ciasto biszkoptowe:

  • 6 jaj,
  • 18 dag cukru-pudru,
  • 12 dag mąki pszennej lub 9 dag mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżki octu,
  • 3 dag masła do formy,
  • papier do pieczenia,

lukier pomadkowy czekoladowy:

  • 30 dag cukru,
  • ⅛ l wody,
  • ½ łyżki octu (6%),
  • 6 dag czekolady lub 3 dag kakao,

masa czekoladowa:

  • 3 jaja,
  • 25 dag cukru,
  • 30 dag masła,
  • 5 dag orzechów zmielonych,
  • 3 dag skórki pomarańczowej,
  • wanilia,
  • 8 dag czekolady lub 5 dag kakao,


Przygotowanie:

Przyrządzić ciasto biszkoptowe (Rolada biszkoptowa z marmoladą). Upiec cztery krążki w wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia tortownicy.

Przyrządzić masę czekoladową (Masa czekoladowa III), dodać zmielone orzechy i siekaną skórkę pomarańczową. Krążki przełożyć masą, lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.

Przyrządzić lukier pomadkowy czekoladowy II. Tort Dobosza dwukrotnie polukrować, przybrać migdałami i skórką pomarańczową.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x