PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort kruchy z kajmakiem waniliowym

Tort kruchy z kajmakiem waniliowym


Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 gotowane żółtka,

kajmak waniliowy:

  • ½ l mleka lub śmietanki,
  • 40 dag cukru,
  • 5 ÷ 10 dag masła lub margaryny,
  • wanilii,

…i jeszcze:

Tort kruchy z kajmakiem waniliowym – Przygotowanie:

  1. Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”.
  2. Upiec 5 równych krążków w torownicy.
  3. Gorące zdejmować ostrożnie szerokim nożem, zsuwać na stolnicę, schłodzić.
  4. Przyrządzić kajmak waniliowy.
  5. Zimne krążki przekładać na przemian dżemem porzeczkowym (wiśniowym, agrestowym, morelowym) i utartym kajmakiem.
  6. Krążki ciasta przyciskać dokładnie do mas.
  7. Wierzch i boki pokryć kajmakiem, smarując równo szerokim nożem, trzy łyżki kajmaku zafarbować łyżką karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić, zagotować z 2 – 3 łyżkami wody), trochę rozrzedzić, wlać do woreczka cukierniczego i cienkim strumieniem kajmaku narysować na torcie skośną kratkę.
  8. W ten sam sposób można łączyć małe krążki o średnicy 6 – 7 cm przekładając po 3 − 4 krążki dżemem i kajmakiem.
  9. Złożone ściśle krążki polukrować z wierzchu, boki wyrównać nożem.

W ten sposób można również przyrządzać tort z kajmakiem czekoladowym lub kawowym.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x