Desery i napojePRZEPISYWyroby cukiernicze

Tort kruchy z masa jabłkową

Tort kruchy z masa jabłkową


Składniki:

ciasto:

  • 15 dag mąki krupczatki,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 2 gotowane żółtka,

masa jabłkowa:

  • 80 dag kwaskowatych jabłek,
  • ⅛ l wody,
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • wanilia,
  • 40 dag cukru,
  • 10 dag orzechów włoskich,

lukier pomadkowy cytrynowy:

  • 30 dag cukru (grubego kryształu),
  • ⅛ l wody,
  • ½ łyżki octu 6%,
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto kruche według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec jeden krążek, ostudzić.
  2. Przyrządzić masę owocową – „Masa jabłkowa z migdałami”, zamiast migdałów dodać orzechy włoskie.
  3. Na zimny krążek nałożyć gęstą masę jabłkową, wyrównać wierzch i boki.
  4. Polukrować tort kruchy z masa jabłkową pomadką cytrynową „Lukry gotowane”, przybrać dookoła połówkami włoskich, łuskanych orzechów.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x