Tort kruchy z masa jabłkową
Tort kruchy z masa jabłkową
Składniki:
ciasto:
- 15 dag mąki krupczatki,
- 10 dag masła,
- 5 dag cukru pudru,
- 2 gotowane żółtka,
masa jabłkowa:
- 80 dag kwaskowatych jabłek,
- ⅛ l wody,
- 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
- wanilia,
- 40 dag cukru,
- 10 dag orzechów włoskich,
lukier pomadkowy cytrynowy:
- 30 dag cukru (grubego kryształu),
- ⅛ l wody,
- ½ łyżki octu 6%,
- 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto kruche według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec jeden krążek, ostudzić.
- Przyrządzić masę owocową – „Masa jabłkowa z migdałami”, zamiast migdałów dodać orzechy włoskie.
- Na zimny krążek nałożyć gęstą masę jabłkową, wyrównać wierzch i boki.
- Polukrować tort kruchy z masa jabłkową pomadką cytrynową „Lukry gotowane”, przybrać dookoła połówkami włoskich, łuskanych orzechów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]