Tort kruchy z zaparzanej piany
Tort kruchy z zaparzanej piany
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- wanilia,
- 3 gotowane żółtka,
masa z piany zaparzana:
- 60 dag cukru kryształu,
- 5 białek,
- ¼ l soku malinowego lub porzeczkowego bez cukru,
- cytryna,
- kwasek cytrynowy,
- barwnik czerwony,
- 1 łyżka octu 6%,
Przygotowanie:
- Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec pięć równych krążków w tortownicy.
- Gorące zdejmować gorącym nożem i zsuwać ostrożnie na stolnicę uważając, aby się nie połamały.
- Przyrządzić masę: ½ kg cukru zalać gorącym sokiem, ugotować syrop 3 stopnia „do piórka”, dodać kwasek cytrynowy lub ocet.
- Ubić pianę, wlewać cienkim strumieniem syrop, ciągle szybko ubijając.
- Włożyć z naczyniem na parę, dalej ubijać, aż masa zgęstnieje, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, zabarwić, jeżeli trzeba, na różowy kolor.
- Masę zdjąć z ognia, schłodzić obijając.
- Upieczone krążki przełożyć masą z piany.
- Wierzch i boki pokryć również tą samą masą.
- Tort kruchy z zaparzanej piany przybrać osączonymi owocami z kompotów lub konfitur (gruszki, renklody, zielone pomidory, smażone wiśnie itp.).
- Zamiast soku porzeczkowego można użyć marmolady.
- Wówczas ugotować syrop z wody, cukru i octu, zaparzyć pianę i pod koniec ubijania dodać 25 dag kwaskowatej marmolady.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]