PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort kruchy z zaparzanej piany

Tort kruchy z zaparzanej piany


Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • wanilia,
  • 3 gotowane żółtka,

masa z piany zaparzana:


Przygotowanie:

  1. Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec pięć równych krążków w tortownicy.
  2. Gorące zdejmować gorącym nożem i zsuwać ostrożnie na stolnicę uważając, aby się nie połamały.
  3. Przyrządzić masę: ½ kg cukru zalać gorącym sokiem, ugotować syrop 3 stopnia „do piórka”, dodać kwasek cytrynowy lub ocet.
  4. Ubić pianę, wlewać cienkim strumieniem syrop, ciągle szybko ubijając.
  5. Włożyć z naczyniem na parę, dalej ubijać, aż masa zgęstnieje, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, zabarwić, jeżeli trzeba, na różowy kolor.
  6. Masę zdjąć z ognia, schłodzić obijając.
  7. Upieczone krążki przełożyć masą z piany.
  8. Wierzch i boki pokryć również tą samą masą.
  9. Tort kruchy z zaparzanej piany przybrać osączonymi owocami z kompotów lub konfitur (gruszki, renklody, zielone pomidory, smażone wiśnie itp.).
  10. Zamiast soku porzeczkowego można użyć marmolady.
  11. Wówczas ugotować syrop z wody, cukru i octu, zaparzyć pianę i pod koniec ubijania dodać 25 dag kwaskowatej marmolady.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x