Desery i napojePRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort makowy z masą kawową

 

Tort makowy z masą kawową


ciasto:

  • 8 jaj,
  • 25 dkg cukru-pudru,
  • 25 dkg maku,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • 1 łyżka miodu,
  • 6 dkg tartej bułki,
  • 4 – 5 dkg gorzkich migdałów lub olejek migdałowy,
  • 2 dkg masła do smarowania formy,
  • 2 dkg tartej bułki,

masa kawowa:

  • 3 jaja,
  • 20 dkg cukru,
  • 3 dkg kawy ziarnistej,
  • 25 dkg masła,
  • 1 kieliszek spirytusu,

lukier pomadkowy kawowy:

  • 30 dkg cukru,
  • ⅛ l wody,
  • ½ łyżki octu (6%),
  • napar z kawy pozostałej z przyrządzania masy,

Przygotowanie:

  1. Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką.
  2. Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę o gęstym sitku.
  3. Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć.
  4. Żółta utrzeć z cukrem na pulchną masę, na żółtka wyłożyć warstwami: pianę, mak, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową, lekko wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.
  5. Zimny biszkopt przekroić na 2 krążki, przełożyć przygotowaną masę kawową.
  6. Wierzch i boki pokryć lub polukrować lukrem pomadkowym kawowym.
  7. Tort makowy można łączyć z kruchym ciastem.
  8. Upiec krążek z ciasta kruchego, posmarować cienko kwaskową marmoladą i nałożyć na wierzch przełożony tort makowy.
  9. Tort makowy z masą kawową pokryć masą lub polukrować.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x