PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort na waflach z masą czekoladową

Tort Na Waflach Z Masą Czekoladową


Składniki:

  • 35 dag cukru–pudru,
  • 35 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 paczka wafli,
  • 10 ÷ 15 dag czekolady lub 5 dag kakao,
  • wanilia,
  • kieliszek spirytusu,
  • 10 dag orzechów włoskich,

Przygotowanie:

  1. Orzechy przebrać, zemleć.
  2. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku.
  3. Masło utrzeć na pulchna masę trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotować z 5 – 6 łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy.
  4. Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć.
  5. Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową.
  6. Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać.
  7. Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć.
  8. Gdy masa zastygnie, można tort na waflach polukrować polewą czekoladową.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x