Ciasto potrawyWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort piaskowy

Tort piaskowy.

Kunszt pieczenia i zdobienia tortów nie jest wynalazkiem polskich cukierników. Pierwowzór tych tuczących przysmaków został aliści prawdopodobnie przywieziony w czasach Zygmunta Starego z Italii. Pałacowi cukiernicy i mistrzowie kuchni prześcigali się w pieczeniu, tudzież zdobieniu tortów. Przesadna ornamentacja, odpowiadająca jednak ówczesnym gustom, po dzień dzisiejszy ma swoich zwolenników.

Jednak współczesne kryteria estetyczne zalecają więcej umiaru i skromności. Przyrządzanie tortów jest na pewno sztuką, gdzie trzeba się wykazać nie tylko umiejętnościami techniki, ale też dużym smakiem plastycznym, znajdującym wyraz w dekoracji powierzchni tortu. Torty zaliczamy do najkosztowniejszych i nade wszystko pracochłonnych wypieków cukierniczych.


masa migdałowa:

biszkopt:

  • 10 jaj,
  • 30 dag cukru-pudru,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu (6%),
  • 3 dag masła,

lukier pomadkowy cytrynowy:

  • 35 dag cukru,
  • ½ łyżki octu (6%),
  • ⅛ l wody,
  • kwasek cytrynowy lub cytryna,

Przygotowanie:

  1. Najpierw wyłożyć trzy tortownice natłuszczonym pergaminem.
  2. Następnie migdały sparzyć, obrać, zrumienić.
  3. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na pulchną masę, na koniec dodać ocet.
  4. Ubić pianę.
  5. Włożyć na żółtka warstwami: pianę, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, lekko wymieszać.
  6. Wyłożyć do tortownic.
  7. Piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku 30 – 40 minut.
  8. Wyłożyć, zdjąć papier, ostudzić.
  9. Przyrządzić masę:
    1. obrane, zrumienione migdały przepuścić przez maszynką,
    2. masło utrzeć na pulchną masę
    3. dodając żółtka,
    4. cukier,
    5. tłuczoną wanilię
    6. i zmielone migdały.
  10. Krążki przełożyć dżemem porzeczkowym lub innym kwaskowymi masą migdałową.
  11. Wyrównać boki, polukrować dwukrotnie lukrem pomadkowym cytrynowym.
  12. Krążki można skropić ponczem.
  13. Na zakończenie – tort piaskowy, biszkopt można upiec w jednej tortownicy i przekroić ostrym nożem na trzy placki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x