Tort półkruchy z kajmakiem czekoladowym lub kawowym
Tort półkruchy z kajmakiem czekoladowym lub kawowym
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki,
- 15 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
- 2 żółtka surowe,
- 10 dag cukru pudru,
- ½ paczki proszku spulchniającego,
- 2 ÷ 3 łyżki śmietany,
- wanilia,
- 2 dag masła do formy,
- ¼ kg dżemu morelowego do przekładania,
kajmak czekoladowy:
- ½ l mleka lub śmietanki,
- 40 dag cukru,
- 5 ÷ 10 dag masła,
- 5 dag kakao lub 10 dag czekolady,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto według przepisu „Placek półkruchy z marmoladą”.
- Upiec cztery równe krążki, ostudzić.
- Przyrządzić kajmak czekoladowy lub kawowy.
- Zimne krążki przekładać na przemian dżemem morelowym i kajmakiem czekoladowym.
- Tort półkruchy z kajmakiem – wierzch i boki pokryć również kajmakiem.
- Jedną łyżkę kajmaku rozetrzeć z łyżką masła i dookoła tortu wycisnąć szprycką lub z woreczka pergaminowego masę, ozdabiając brzegi ciasta.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]