PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort półkruchy z kajmakiem czekoladowym lub kawowym

Tort półkruchy z kajmakiem czekoladowym lub kawowym


Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 15 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka surowe,
  • 10 dag cukru pudru,
  • ½ paczki proszku spulchniającego,
  • 2 ÷ 3 łyżki śmietany,
  • wanilia,
  • 2 dag masła do formy,
  • ¼ kg dżemu morelowego do przekładania,

kajmak czekoladowy:

  • ½ l mleka lub śmietanki,
  • 40 dag cukru,
  • 5 ÷ 10 dag masła,
  • 5 dag kakao lub 10 dag czekolady,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto według przepisu „Placek półkruchy z marmoladą”.
  2. Upiec cztery równe krążki, ostudzić.
  3. Przyrządzić kajmak czekoladowy lub kawowy.
  4. Zimne krążki przekładać na przemian dżemem morelowym i kajmakiem czekoladowym.
  5. Tort półkruchy z kajmakiem – wierzch i boki pokryć również kajmakiem.
  6. Jedną łyżkę kajmaku rozetrzeć z łyżką masła i dookoła tortu wycisnąć szprycką lub z woreczka pergaminowego masę, ozdabiając brzegi ciasta.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x