Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort truskawkowy na piaskowym cieście

Urodzinowy tort truskawkowy na piaskowym cieście, rewelacyjny, nie tylko na urodziny. Można go polecić – do zrobienia nie tylko ze świeżych owoców, choć oczywiście taki jest najsmaczniejszy.

Skład­niki:

Cia­sto:

  • ½ kostki ma­sła,
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ ły­żeczki proszku do pie­cze­nia,
  • 4 łyżki cu­kru,

Na­dzie­nie:

  • 1 ku­be­czek do­brego jo­gurtu,
  • 1 ku­be­czek śmie­tany kre­mówki (36%),
  • 3 – 4 łyżki cu­kru,
  • 1 ły­żeczka że­la­tyny,
  • ½ kg tru­ska­wek,
  • 1 ga­la­retka tru­skaw­kowa,

Tort truskawkowy na piaskowym cie­ście

– przy­go­to­wa­nie:

  1. Ucie­ramy cia­sto pia­skowe: naj­pierw ma­sło z cu­krem,
  2. Na­stęp­nie do­da­jemy ko­lejno po jed­nym żółtku,
  3. Mąkę wy­mie­szaną z prosz­kiem do pie­cze­nia, na ko­niec pianę.
  4. Pie­czemy w du­żej tor­tow­nicy nie­zbyt wy­soki pla­cek.
  5. Że­la­tynę mo­czymy w wo­dzie i przy­go­to­wu­jemy we­dług prze­pisu na opa­ko­wa­niu.
  6. Śmie­tanę ubi­jamy z cu­krem, do­da­jemy jo­gurt, na końcu płynną jesz­cze że­la­tynę.
  7. Po­łowę tru­ska­wek dzie­limy na po­łówki i de­li­kat­nie łą­czymy ze śmie­taną.
  8. Na wy­stu­dzo­nym spo­dzie kła­dziemy war­stwę kremu tru­skaw­ko­wego.
  9. Na wierz­chu ukła­damy po­zo­stałe tru­skawki, za­le­wamy krzep­nącą ga­la­retką tru­skaw­kową.

Wsta­wiamy do lo­dówki do za­sty­gnię­cia, po­da­jemy tego sa­mego dnia.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x