Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Tort z orzechów włoskich (makaronikowy)

«Tort z orzechów włoskich (makaronikowy)».

Upieczone krążki  przełożyć masą czekoladową, wyrównać boki, pokryć masą wierzch i podobnie boki smarując równo nożem. Pozostałą masę włożyć także do szprycki” lub papierowej tuby zakończonej “tulejką”, ozdobić wierzch tortu i przybrać połówkami orzechów.


ciasto:

Składniki:

masa czekoladowa:

  • ¼ kg masła,
  • 20 dag cukru,
  • 3 jaja,
  • 5 dag kakao,
  • 3 dag skórki pomarańczowej,
  • kieliszek spirytusu,
  • kieliszek czarnej kawy,

Przygotowanie:

  1. Dwie tortownice równej wielkości posmarować masłem, następnie posypać tartą bułką.
  2. Orzechy włoskie zemleć (15 połówek orzechów odłożyć na przybranie).
  3. Wpierw skórkę pomarańczową drobno posiekać.
  4. Później zaparzyć kawę.
  5. Tymczasem ubić kawę, dodać cukier, wanilię, ucierać na pulchną masę, wymieszać z orzechami, wlać sok z cytryny, wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć do tortownic, wyrównać powierzchnię.
  6. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 35 – 40 minut, wyjąć, wyłożyć, na koniec ostudzić.
  7. Przyrządzić masę, do masy dodać kieliszek mocnej czarnej kawy i dodatkowo, posiekanej skórki pomarańczowej.
  8. Połowę masy odłożyć na koniec, na przybranie i posmarowanie tortu.
  9. Upieczone krążki przełożyć masą czekoladową, wyrównać boki, pokryć masą wierzch i w podobny sposób boki smarując równo nożem.
  10. Pozostałą masę włożyć do szprycki” lub papierowej tuby zakończonej “tulejką”, ozdobić wierzch tortu i przybrać połówkami orzechów.
  11. Tort z orzechów włoskich (makaronikowy) GOTOWY! Możemy zaimponować znajomym!

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x