Tort z orzechów włoskich (makaronikowy)
«Tort z orzechów włoskich (makaronikowy)».
Upieczone krążki przełożyć masą czekoladową, wyrównać boki, pokryć masą wierzch i podobnie boki smarując równo nożem. Pozostałą masę włożyć także do szprycki” lub papierowej tuby zakończonej “tulejką”, ozdobić wierzch tortu i przybrać połówkami orzechów.
ciasto:
Składniki:
- ½ kg cukru-pudru,
- ½ kg orzechów włoskich,
- wanilia,
- 5 – 6 białek,
- cytryna,
- tłuszcz do formy,
- 4 dag tartej bułki,
masa czekoladowa:
- ¼ kg masła,
- 20 dag cukru,
- 3 jaja,
- 5 dag kakao,
- 3 dag skórki pomarańczowej,
- kieliszek spirytusu,
- kieliszek czarnej kawy,
Przygotowanie:
- Dwie tortownice równej wielkości posmarować masłem, następnie posypać tartą bułką.
- Orzechy włoskie zemleć (15 połówek orzechów odłożyć na przybranie).
- Wpierw skórkę pomarańczową drobno posiekać.
- Później zaparzyć kawę.
- Tymczasem ubić kawę, dodać cukier, wanilię, ucierać na pulchną masę, wymieszać z orzechami, wlać sok z cytryny, wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć do tortownic, wyrównać powierzchnię.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 35 – 40 minut, wyjąć, wyłożyć, na koniec ostudzić.
- Przyrządzić masę, do masy dodać kieliszek mocnej czarnej kawy i dodatkowo, posiekanej skórki pomarańczowej.
- Połowę masy odłożyć na koniec, na przybranie i posmarowanie tortu.
- Upieczone krążki przełożyć masą czekoladową, wyrównać boki, pokryć masą wierzch i w podobny sposób boki smarując równo nożem.
- Pozostałą masę włożyć do szprycki” lub papierowej tuby zakończonej “tulejką”, ozdobić wierzch tortu i przybrać połówkami orzechów.
- Tort z orzechów włoskich (makaronikowy) GOTOWY! Możemy zaimponować znajomym!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]