PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort z orzechów włoskich

Tort z orzechów włoskich


Składniki:

  • 8 jaj,
  • 25 dag cukru-pudru,
  • 25 dag orzechów włoskich,
  • wanilia,
  • 1 cytryna,
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 2 dag tłuszczu do formy,
  • 2 dag tartej bułki do formy,

Przygotowanie:

  1. Tortownicę posmarować starannie tłuszczem, wysypać tartą bułką.
  2. Orzechy zemleć.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
  4. Ubić pianę.
  5. Wyłożyć na żółtka pianę, zmielone orzechy, tartą bułkę, lekko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
  6. Zimny tort z orzechów włoskich przekroić na dwa krążki, przełożyć masą orzechową lub czekoladową o polukrować lukrem odpowiednim do masy (Lukry).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x