Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Tort z truskawkami

Tort z truskawkami –

to bardzo fajny pomysł na smaczny, nie przesłodzony tort, na każdą okazję.


Składniki:

  • 3 łyżki polewy truskawkowej,
  • 5 żółtek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 kostka masła,

Przygotowanie:

  1. Żółtka ubić na parze z cukrem.
  2. Masło utrzeć dodając po łyżce zestudzane żółtka i polewę truskawkową.
  3. Rozsmarować krem na wcześniej upieczonym biszkopcie.
  4. Na wierzchu ułożyć truskawki przekrojone na połówki.
  5. Zalać krzepnącą galaretką truskawkową.

Polewa truskawkowa:

  • 110 g cukru,
  • 75 g glukozy,
  • 75 g śmietany kremówki (38%),
  • 75 g truskawek ,
  • 110 g białej czekolady,
  • 12 g żelatyny w proszku,
  • 35 ml zimnej wody,
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu,

Wykonanie polewy: 

  1. Żelatynę zalać zimną wodą, czekoladę drobno posiekać.
  2. Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki mus truskawki podgrzać, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa.
  3. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego).
  4. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia.
  5. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać.
  6. Ostudzić do temperatury 28 st. C.
[Polewa na podstawie przepisu “POŻERACZKI”
z blogu Raz-a-dobrze… ]

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x