Tradycyjna Książka Kucharska
«Tradycyjna Książka Kucharska»
Pieczenie ciast, gotowanie potraw, desery, przetwory domowe
Tradycyjne przypisy kulinarne
Przepisy kulinarne zawarte w Tradycyjnej Kuchni Polskiej są mieszaniną staropolskiej kuchni z kuchniami innych narodów. Miały one tak naprawdę bowiem wpływ na kształtowanie naszej państwowości, mody i kultury. Generalnie jest widoczny wpływ kuchni włoskiej, francuskiej, ale też orientalnej, ponadto niemieckiej i rosyjskiej. Jest w niej również kuchnia regionalna – mazurska, śląska.
Potrawy z kapusty, bigos, schabowy, ogórek kiszony, czy też konserwowany (korniszon), tłusta golonka peklowana, albo sos węgierski to potrawy kuchni polskiej, pochodzące często z kuchni innych narodów. Nalewki, jak ratafia, ale również popularna przepalanka.
Słodkie desery: lody, ciasta francuskie i półfrancuskie, barszcz czerwony zabielany, to potrawy umieszczone na trwale w naszych przepisach dobrej kuchni.
Słodkie desery: lody, ciasta francuskie i półfrancuskie, barszcz czerwony zabielany, to potrawy umieszczone na trwale w naszych przepisach dobrej kuchni.
Co jest zawarte w naszej «Kuchni»?
Tradycyjna książka kucharska, również kuchnia polska przeżywa również ewolucję. Przystosowując się do naszych nowych możliwości przyprawiania potraw, do naszych smaków wyrabiających się przez całe życie. Ale jest związana z naszą tradycją kulinarną. Jest sporo przepisów na potrawy z kasz, czy też z fasoli. Oliwki, małże, krewetki, ślimaki nie do nich nie należą, lecz mają swoje miejsce w naszym jadłospisie.
Najwięcej tradycyjnych przepisów możemy znaleźć w kuchniach regionalnych, które są przetrwalnikiem dla tradycji.
W kuchni kresowej jest szczególnie dużo polskich, bez naleciałości z zachodnich kuchni potraw. Są one zwykle dość pracochłonne, ale dla osób chcących wykazać się kulinarnym talentem stanowią platformę czarownej, domowej tradycji.
W kuchni kresowej jest szczególnie dużo polskich, bez naleciałości z zachodnich kuchni potraw. Są one zwykle dość pracochłonne, ale dla osób chcących wykazać się kulinarnym talentem stanowią platformę czarownej, domowej tradycji.
Tradycyjna książka kucharska
Pierwsze książki kucharskie, tłumaczone z języka francuskiego pojawiły się w Polsce pod koniec XVII wieku. Nie były one jednak podobne do tego, czego dziś szukamy w naszych przepisach. Nie zawierały żadnych proporcji składników, nie podawały szczegółów przygotowanie potraw. Były bardzo ogólnym opisem potraw w nich zawartych. Pierwszą “prawdziwą” książką kucharską naszych prababek była słynna książka pani Lucyny Ćwierciakiewiczowej, dająca szczegółowe porady gotowania potraw i wypieku ciast. Wydana została w połowie XIX wieku.
Prawdziwa staropolska kuchnia, według historycznych kronikarzy, była bardzo korzenna, słona, pieprzna i kwaśna. Dzisiaj byłaby dla nas absolutnie niejadalna. Również sposoby podawania potraw byłyby dla nas nie do przyjęcia. Na przykład takim zwyczajem było upijanie drobiu przed oskubaniem, następnie lekkie podpiekanie go na rożnie, gdy biesiadnik sięgał do półmiska, ten budził się oszołomiony i gdacząc biegał po stole. To niesłychanie bawiło wszystkich.
W dzisiejszych czasach nie bylibyśmy w stanie zjeść takiej ilości jedzenia, jaką jadali nasi przodkowie. Również nie bylibyśmy w stanie naśladować przepychu niektórych przyjęć. Ale wiele z tamtych potraw możemy przygotować i dziś opierając się na tamtych, nieznacznie zmodyfikowanych receptach. Powoli to nam podać wspaniałe, oparte na tradycji potrawy.
Prawdziwa staropolska kuchnia, według historycznych kronikarzy, była bardzo korzenna, słona, pieprzna i kwaśna. Dzisiaj byłaby dla nas absolutnie niejadalna. Również sposoby podawania potraw byłyby dla nas nie do przyjęcia. Na przykład takim zwyczajem było upijanie drobiu przed oskubaniem, następnie lekkie podpiekanie go na rożnie, gdy biesiadnik sięgał do półmiska, ten budził się oszołomiony i gdacząc biegał po stole. To niesłychanie bawiło wszystkich.
W dzisiejszych czasach nie bylibyśmy w stanie zjeść takiej ilości jedzenia, jaką jadali nasi przodkowie. Również nie bylibyśmy w stanie naśladować przepychu niektórych przyjęć. Ale wiele z tamtych potraw możemy przygotować i dziś opierając się na tamtych, nieznacznie zmodyfikowanych receptach. Powoli to nam podać wspaniałe, oparte na tradycji potrawy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]