Urządzenie kuchni, organizacja pracy
Urządzenie kuchni
Właściwa organizacja pracy w kuchni ma duże znaczenie dla kobiet, zwłaszcza pracujących zawodowo i gotujących posiłki dla rodziny w domu.
Polega ona na umiejętnym urządzeniu kuchni, planowaniu zajęć, korzystaniu z udogodnień techniki.
Polega ona na umiejętnym urządzeniu kuchni, planowaniu zajęć, korzystaniu z udogodnień techniki.
A więc stosowaniu narzędzi i środków technicznych dostępnych dzisiaj, prawidłowych procesów technologicznych, oraz organizacji pracy, podzielenia koniecznych zadań pomiędzy członków rodziny mogących wziąć udział w ich wykonaniu.
Należy przemyśleć czynności przy dokonywaniu zakupów, czynności porządkowe, zmywanie naczyń oraz niektóre czynności pomocnicze przy sporządzaniu posiłków, aby były wykonywane przez współmałżonków i dzieci.
Umiejętny podział czynności dostosowany do możliwości, zamiłowań poszczególnych osób pozwoli pani domu, szczególnie aktywnej zawodowo utrzymać dom na odpowiednio wysokim poziomie. Włączenie dzieci do zajęć domowych ma poza tym ogromne znaczenie wychowawcze.
Należy przemyśleć czynności przy dokonywaniu zakupów, czynności porządkowe, zmywanie naczyń oraz niektóre czynności pomocnicze przy sporządzaniu posiłków, aby były wykonywane przez współmałżonków i dzieci.
Umiejętny podział czynności dostosowany do możliwości, zamiłowań poszczególnych osób pozwoli pani domu, szczególnie aktywnej zawodowo utrzymać dom na odpowiednio wysokim poziomie. Włączenie dzieci do zajęć domowych ma poza tym ogromne znaczenie wychowawcze.
Urządzenie kuchni –
organizacja pracy
Młodzież zaznajamia się w ten sposób bezpośrednio z codziennymi zajęciami domowymi, dostrzega ich cel, docenia ich wartości znaczenie.
Kształci się w ten sposób takie cechy jak współodpowiedzialność, oszczędność, zamiłowanie do porządku i poszanowanie pracy. Racjonalizacja zadań polega na osiągnięciu wyznaczonego celu przy pomocy jak najmniejszego nakładu pracy.
Ponieważ na wykonanie tej pracy zużywamy energię i czas, należy dążyć do zmniejszenia tych parametrów.
Czas można zmniejszyć przez:
- właściwe zaplanowanie zakupów,
- zaplanowanie czynności,
- utrzymywanie sprzętu w dobrym stanie,
- oraz racjonalne rozmieszczenie urządzeń, sprzętów oraz przyborów kuchennych.
- Ilość energii zużywanej na przemieszczanie się,
- czynności niezbędne przy przygotowywaniu posiłków,
- i dodatkowe zmęczenie związane z ewentualnie nieodpowiednią pozycją ciała przy wykonywaniu tych prac.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]