Uszka z grzybami wigilijne
Uszka Z Grzybami Wigilijne
– 8 porcji. ? Czas przygotowania: 1 ½ godz, ‖
Nadzienie:
Składniki:
- 6 dag grzybów suszonych,
- 3 dag czerstwej bułki,
- 2 dag tartej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- pieprz, sól,
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 1 jajo,
- ok. ⅛ l wody,
- sól,
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować, tak aby zostało niewiele wywaru.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
- Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć.
- Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi.
- Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości 3—4 cm, nałożyć nadzienie, złożyć każdy kwadrat po przekątnej, zlepić brzegi.
- Można oczywiście używać specjalnej foremki do wycinania i zlepiania uszek.
- Dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić.
- Ugotować zaraz po uformowaniu w dużej ilości wody.
- Wybierać łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą.
- Uszka z grzybami wigilijne nadają się również do zamrożenia.
- Wtedy gotować zamrożone, nie dopuszczając do tego aby woda przestała wrzeć.
- Porcja wystarcza na sporządzenie około 70 uszek (Foremka do wycinania o średnicy 60 mm)
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]