PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami.

Z wywałkowanego ciasta wpierw wycinamy kwadraty potrzebnej wielkości, na które nakładamy farsz. Następnie sklejamy uszka starannie, ręcznie bądź korzystając z dostępnych w handlu foremek. Kwadraty składamy raczej po przekątnej. Zlepiamy brzegi. Uszka są znacznie mniejsze od pierogów i ciasto na nie powinno być wywałkowane cieniej. Robimy je z przyciętego w kwadrat kawałeczka, składamy uszko z farszem najpierw w trójkąt, a następnie dwa rogi łączymy ze sobą. Tak przygotowane wrzucamy na wrzącą wodę, i czekamy 2 – 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię, żeby się dogotowały. Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na talerzu tak, aby się nie sklejały ze sobą (można je skropić lekko oliwą). Można dodać oliwy do wody przy gotowaniu, wtedy też się nie sklejają. 


Składniki:

Nadzienie:

  • 5 dag grzybów suszonych,
  • 2 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,
  • 1 białko,
  • 1 dag bułki tartej,

Ciasto:

  • 20 dag mąki,
  • 1½ jajka,
  • sól,
  • 2 łyżki wody,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie: grzyby najpierw opłukać starannie w ciepłej wodzie, namoczyć przez 2 godziny, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić.
  2. Grzyby następnie rozdrobnić w maszynce, lub posiekać.
  3. Wywar z grzybów można potem dodać do zupy, lub do sosu.
  4. Cebulę pokroić, później lekko zrumienić na tłuszczu.
  5. Grzyby wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku.
  6. Masę przesmażyć, dodać bułki tartej, ostudzić, nadzienie wymieszać z białkiem.
  7. Nastawić osoloną wodę do gotowania pierogów.
  8. Zrobić ciasto: mąkę wpierw przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą, wyrobić.
  9. Ciasto cienko wywałkować, następnie pokroić na kwadratowe kawałki (4 × 4 cm).
  10. Nadzienie nakładać na środek każdego kawałka, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa końce przeciwprostokątne ze sobą.
  11. Ugotować pierogi, wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać wodą.
  12. Podawać do czystego barszczu, zupy grzybowej, kapuśniaku, zupy grochowej.

Uszka z grzybami z dodatkiem kiszonej kapusty.

Można przyrządzić uszka z grzybami z dodatkiem kwaszonej kapusty. (25—30 dag kapusty gotować jak do pierogów z kapustą, po odciśnięciu dodać do grzybów i dalej postępować jak w przepisie).

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x