KolacjaPrzystawkiŚniadanieWypiekane

Vol-au-vent z brukselką

Vol-au-vent z brukselką z ciasta półfrancuskiego śmietankowego.

Przepis na pasztecik, będący elementem kuchni francuskiej, upieczony w kształcie okrągłej formy, w środku pustej, wypełnianej po upieczeniu swoistym nadzieniem. Najczęściej bywa to ragoût z kurczaka i pieczarek. Może też być napełniony innym nadzieniem: warzywami, mięsem, rybą.

Składniki:

ciasto:

  • ¼ kg mąki pszennej,
  • 20 łyżek masła lub margaryny,
  • ½ jaja,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag śmietany (5 łyżek),
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,

nadzienie:

Przygotowanie:

Przyrządzić ciasto:

  1. Przesianą mąkę posiekać z masłem, osolić, połączyć z jajem, żółtkami, śmietaną, szybko wyrobić.
  2. Wynieść ciasto do chłodnego pomieszczenia na 12 godzin.
  3. Następnie wałkować, upiec spód w tortownicy i 2 obrączki.
  4. Brukselką oczyścić ze zwiędłych zepsutych liści, opłukać, wrzucić na wrzącą wodą, lekko osolić, ocukrzyć, przykryć pokrywą.
  5. Gdy zagotuje się, odkryć na chwilę, aby umożliwić uchodzenie z parą gorzkich olejków, po czym dogotować do miękkości.

Przyrządzić sos beszamelowy.

  1. Ugotowaną brukselkę odcedzić, połączyć z sosem.
  2. Formę vol-au-vent złożyć, zagrzać w piekarniku, do środka włożyć brukselkę.
  3. Podawać na gorąco na okrągłym półmisku.

Zamiast z brukselką – vol-au-vent można zrobić z kalafiorem, szparagami, pieczarkami, mięsem, rybami, drobiem, dziczyzną.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x