Mięso - potrawyPRZEPISYWypiekane

Vol au vent

Vol au vent 

czyli (fr.) “lot z wiatrem” – z ciasta półfrancuskiego śmietankowego z kurą lub rybą – lub np. z truskawką…


Jest też związana z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Ma kształt “kominka”, który powstaje bowiem poprzez nałożenie na siebie kilku krążków ciasta. Potrawa ta serwowana jest na gorąco, jako dodatek do zup również jako przystawka. [Wikipedia]

? Czas przygotowania: ‖ ♨ Czas Gotowania: 1 godz.  ‖ ? Temperatura:  ‖ IG: 450 kcal ‖ 8 porcji.


Składniki:

Ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej,
  • 20 dkg masła lub margaryny,
  • ½ jaja,
  • 2 żółtka,
  • 10 dkg śmietany,
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,

Nadzienie:

  • 10 dkg pieczarek,
  • 2 dkg masła,
  • ½ litra sosu beszamelowego,
  • sól,
  • 20 dkg włoszczyzny,

Sos Beszamelowy:

  • 3 dkg masła,
  • 3 dkg mąki,
  • ¼ l śmietany,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • zielenina,

Vol au vent – Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto: ( Paszteciki półfrancuskie śmietanowe z mózgiem ).
  2. Ciasto przykryć, położyć w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin.
  3. Następnego dnia wywałkować na grubość 1 cm, wyciąć (przykładając spód tortownicy) 3 krążki, jednym wyłożyć dno tortownicy i upiec.
  4. Z dwóch innych wykroić formą środki, tak aby powstały 2 równe pierścienie, szerokości 5 cm.
  5. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajem, upiec każdy z osobna w bardzo gorącym piekarniku (około 15—20 minut).
  6. Sprawioną kurę (kurczaka): ( Potrawy z drobiu ) włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować.
  7. Pod koniec gotowania włożyć oczyszczone i opłukane warzywa. Gotować do miękkości.
  8. Kurę (kurczaka) wyjąć, podzielić (Kurczak w majonezie), mięso obrać z kości.
  9. Przyrządzić sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, zagotować, wymieszać z dwoma żółtkami, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, osolić.
  10. Pieczarki oczyścić, obrać, poszatkować, udusić na maśle, podlewając wodą, wreszcie połączyć z sosem.
  11. Do sosu włożyć kurę (kurczaka) podzieloną na małe kawałki.
  12. Vol–Au–Went złożyć w całość: na upieczonym spodzie kłaść pierścienie jeden na drugim.
  13. Ciasto zagrzać w piekarniku.
  14. Napełnić gorącym nadzieniem połączonym z sosem.
  15. Podawać na okrągłym półmisku. Przybrać sezonową zieleniną.
  16. Pokroić w końcu na porcje szerokości 3—4 cm, jak tort.
  17. Można też kroić przy nabieraniu, wówczas podać z nożem i łyżką.

Vol—au-vent również podaje się z nadzieniem z dziczyzny, z ryby, z mózgiem, z warzywami, jak kalafiorem, szparagami itp.

Zamiast pieczarek można dodać do sosu zielonego groszku (10—15 dkg)..

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x