Vol-au-vent

vol-au-vent  czyli “(fr.)lot z wiatrem” – z ciasta półfrancuskiego śmietankowego z kurą lub rybą


Jest związana z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Ma kształt “kominka”, który powstaje poprzez nałożenie na siebie kilku krążków ciasta. Potrawa ta serwowana jest na gorąco, jako dodatek do zup albo przystawka. [Wikipedia]


🕙 Czas przygotowania: ‖ ♨ Czas Gotowania: 1 godz.  ‖ 🌡 Temperatura:  ‖ IG: 450 kcal ‖ 8 porcji.


Ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej,
  • 20 dkg masła lub margaryny,
  • ½ jaja,
  • 2 żółtka,
  • 10 dkg śmietany,
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,

Nadzienie:

  • 10 dkg pieczarek,
  • 2 dkg masła,
  • ½ litra sosu beszamelowego,
  • sól,
  • 20 dkg włoszczyzny,

Sos Beszamelowy:

  • 3 dkg masła,
  • 3 dkg mąki,
  • ¼ l śmietany,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • zielenina,

Vol-au-vent – przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto:( Paszteciki półfrancuskie śmietanowe z mózgiem ).
  2. Ciasto przykryć, położyć w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin.
  3. Następnego dnia wywałkować na grubość 1 cm, wyciąć (przykładając spód tortownicy) 3 krążki, jednym wyłożyć dno tortownicy i upiec.
  4. Z dwóch innych wykroić formą środki, tak aby powstały 2 równe pierścienie, szerokości 5 cm. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajem, upiec każdy z osobna w bardzo gorącym piekarniku (około 15—20 minut).
  5. Sprawioną kurę: ( Potrawy z drobiu ) włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować. Pod koniec gotowania włożyć oczyszczone i opłukane warzywa. Gotować do miękkości.
  6. Kurę wyjąć, podzielić (Kura w majonezie), mięso obrać z kości.
  7. Przyrządzić sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, zagotować, wymieszać z dwoma żółtkami, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, osolić.
  8. Pieczarki oczyścić, obrać, poszatkować, udusić na maśle, podlewając wodą połączyć z sosem.
  9. Do sosu włożyć kurę podzieloną na małe kawałki.
  10. Vol—Au—Went złożyć w całość: na upieczonym spodzie kłaść pierścienie jeden na drugim.
  11. Ciasto zagrzać w piekarniku.
  12. Napełnić gorącym nadzieniem połączonym z sosem.
  13. Podawać na okrągłym półmisku. Przybrać sezonową zieleniną.
  14. Pokroić na porcje szerokości 3—4 cm, jak tort.
  15. Można też kroić przy nabieraniu, wówczas podać z nożem i łyżką.

Vol—au-vent również podaje się z nadzieniem z dziczyzny, z ryby, z mózgiem, z warzywami, jak kalafiorem, szparagami itp.

Zamiast pieczarek można dodać do sosu zielonego groszku (10—15 dkg).



 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x