Wątróbka a’la Nelson

Wątróbka a’la Nelson

najlepsza jest, jeśli weźmiemy wątróbkę cielęcą. Bardzo dobry przypis na przygotowanie wątróbki, odpowiednio wysmażonej.



Składniki:

  • ¾ kg wątróbki,
  • 30 dag kartofli,
  • 15 dag masła,
  • sól, pieprz, mąka,
  • cebula,
  • 1 kieliszek madery, bulion,
  • 3 jabłka szampion,

Przygotowanie:

  1. Wymoczoną w mleku lub serwatce wątróbkę najpierw oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 1 cm.
  2. Kartofle obgotować i pokrajać w ćwiartki, pokrajać jabłka w talarki i dusić w maśle, a jedną cebulę poszatkować w drobną kostkę i położyć na boku, na rozgrzanym maśle, aby się powoli zrumieniła na żółty kolor.
  3. Wątróbkę trochę opieprzyć i osolić, obsypać mocno mąką, bardzo szybko zrumienić z obu stron, aby w środku była krwista.
  4. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na przemian kawałki wątróbki i kartofli, przesypując je cebulką i szampionami, a na maśle, na którym się smażyła wątróbka.
  5. Zasypać pół łyżki mąki, rozprowadzić bulionem, dodać też kieliszek madery, zagotować szybko i mieszać, aby wątróbka a’la Nelson nie stwardniała; poddusić 2 minuty i podać na stół z naczyniem.
  6. Podawać gorące.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x