Dania główneMięso - potrawyObiad

Wątróbka cielęca smażona sauté

Wątróbka cielęca smażona (sauté)


Składniki:

  • 60 dag wątróbki cielęcej,
  • 2 – 3 dag mąki,
  • 8 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • pieprz, sól,
  • 3 dag masła,

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokroić w plastry grubości 1,5 cm, 2 dag tłuszczu rozgrzać, usmażyć na nim krążki cebuli na złoty kolor.
  2. Zdjąć z patelni.
  3. Porcje wątróbki oprószyć pieprzem i mąką.
  4. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
  5. Pod koniec smażenia włożyć cebulę, dodać masło, chwilę smażyć z wątróbką (wątróbka powinna być z wierzchu zrumieniona, wewnątrz różowa).
  6. Po usmażeniu oprószyć solą i zaraz wydać.
  7. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać smażoną cebulą.
  8. Wątróbka cielęca smażona sauté podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, sałatką lub surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x