Wątróbka cielęca z pomidorami
Wątróbka cielęca z pomidorami
Składniki:
- 60 dag wątróbki,
- 3 dag koncentratu pomidorowego,
- 10 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wątróbkę wpierw starannie opłukać, obrać z błony i grubych żył.
- Później pokroić w skośne plastry grubości 1 cm, a potem w kwadraty 4 x 4 cm.
- Cebulą obrać, pokroić w talarki, następnie zrumienić na 2 dag tłuszczu na jasnozłoty kolor na małej patelni.
- Na dużej patelni rozgrzać silnie resztę tłuszczu, wkładać partiami wątróbką, osmażyć szybko na ostrym ogniu (usmażone kawałki przesunąć na bok patelni).
- Usmażoną wątróbkę osolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę, wszystko razem wymieszać.
- Dusić 2 – 3 minuty pod przykryciem i natychmiast wydać.
- Wątróbka cielęca z pomidorami – podawać jako przekąskę lub drugie danie z ziemniakami albo kluseczkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]