Dania główneMięso - potrawyPrzystawki

Wątróbka cielęca z pomidorami

Wątróbka cielęca z pomidorami


Składniki:

  • 60 dag wątróbki,
  • 3 dag koncentratu pomidorowego,
  • 10 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę wpierw starannie opłukać, obrać z błony i grubych żył.
  2. Później pokroić w skośne plastry grubości 1 cm, a potem w kwadraty 4 x 4 cm.
  3. Cebulą obrać, pokroić w talarki, następnie zrumienić na 2 dag tłuszczu na jasnozłoty kolor na małej patelni.
  4. Na dużej patelni rozgrzać silnie resztę tłuszczu, wkładać partiami wątróbką, osmażyć szybko na ostrym ogniu (usmażone kawałki przesunąć na bok patelni).
  5. Usmażoną wątróbkę osolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę, wszystko razem wymieszać.
  6. Dusić 2 – 3 minuty pod przykryciem i natychmiast wydać.
  7. Wątróbka cielęca z pomidorami – podawać jako przekąskę lub drugie danie z ziemniakami albo kluseczkami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x