Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Wątróbka cielęca

Wątróbka cielęca. 


Wątróbka cielęca (panierowana). 

Składniki:

  • 60 dag wątróbki cielęcej,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag masła,
  • sól,

 watrobka-smartfon

panierowanie:

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę opłukać, osączyć, najpierw zdjąć błonę, usunąć żyły i pokroić w plastry grubości 1,5 – 2 cm.
  2. Następnie panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
  3. Panierkę przycisnąć rękami, brzegi również wyrównać nożem.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść wątróbkę i smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na rumiano.
  5. Wątróbka cielęca wewnątrz powinna pozostać różowa.
  6. Po usmażeniu posolić.
  7. Zaraz wydawać.
  8. Ułożyć na podłużnym półmisku.
  9. Podawać na koniec z ziemniakami pod dowolną postacią, z sałatą, z jarzyną z wody, z surówką z warzyw.

Szaszłyk z wątróbki cielęcej


Składniki:

  • 60 dag wątróbki,
  • 10 dag słoniny,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 10 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
szaszlyk-z-watrobki
Szaszłyk z wątróbki.

Przygotowanie:

  1. Przygotować cztery patyczki o grubości 3 – 4 mm, długości 15 cm.
  2. Wątróbkę wpierw opukać, osączyć, obrać z błony, pokroić na 28 – 32 plasterki o średnicy około 4 cm, grubości 0,5 cm.
  3. Cebulę obrać, później pokroić w bardzo cienkie talarki.
  4. Prostokątny kawałek słoniny o szerokości boku 4 cm pokroić na 24 – 28 cienkich plasterków.
  5. Plastry wątróbki nabić na patyczki na przemian z plasterkami słoniny, a na każdy patyczek wbić 3 – 4 plasterki cebuli.
  6. Rozgrzać silnie tłuszcz na patelni i krótko smażyć szaszłyk ze wszystkich stron, tak aby plastry wątróbki mocno zrumieniły się, a wewnątrz pozostały różowe.
  7. Zaraz po usmażeniu oprószyć solą i pieprzem i wydać.
  8. Podawać z ryżem.
  9. Ryż ułożyć kopiasto na okrągłym półmisku, obłożyć szaszłykami nie zdejmując z patyczków, oblać tłuszczem ze smażenia.
  10. Ryż do szaszłyka ugotować na sypko ze zrumienioną cebulą i 5 dag konserwy pomidorowejszaszłyk turecki», potrawy z baraniny).
  11. Szaszłyk można również podawać z ziemniakami purée i sałatą.

Wątróbka cielęca po angielsku.


Składniki:

  • 60 dag wątróbki cielącej,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz,
  • 8 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag masła,
Wątróbka cielęca smażona sauté
Wątróbka cielęca po angielsku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę najpierw obrać, pokroić w krążki.
  2. Wątróbkę opłukać, następnie osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły.
  3. Oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na patelnię na silnie rozgrzany tłuszcz.
  4. Osmażyć z obu stron, polewając często gorącym tłuszczem ze smażenia.
  5. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć.
  6. Zrumienioną wątróbkę na zakończenie dosmażyć na boku płyty lub włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
  7. Wątróbka powinna być wewnątrz ostatecznie różowa.
  8. Gdy wątróbka jest gotowa, pokroić ją ostrym nożem w niezbyt cienkie plastry, ułożyć w jednym rzędzie na podłużnym półmisku, posypać z wierzchu usmażoną cebulą, na koniec polać sosem ze smażenia.
  9. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią i z sałatą lub z kapustą kiszoną, surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x