Wątróbka siekana z jajkami

Wątróbka siekana z jajkami (Gehakte leberjidysz : געהאַקטע לעבער ).

Kto spróbuje tą prostą w przygotowaniu potrawę, ten zrozumie jej popularną nazwę (kawior żydowski). Wersji tej potrawy może być wiele. Od posiekanej wątroby, aż po wersję “pasztetowej” konsystencji, zmielonej drobno i przetartej przez sito.



Składniki:

  • ½ kg wątróbek drobiowych lub cielęcych
  • 2 jajka,
  • 1 średnia cebula, 
  • 15 dag smalcu gęsiego lub kurzego, 
  • sól, pieprz, 

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną z błon i przewodów żółciowych wątróbkę wpierw udusić w tłuszczu i zostawić do ostudzenia. 
  2. Obraną z łusek cebulę drobno posiekać, posolić, potem pozostawić na 15 minut. 
  3. Następnie ugotować jajka na twardo i posiekać. 
  4. Uduszoną wątrobę posiekać tasaczkiem, wymieszać z cebulą i tłuszczem.
  5. Wątróbka siekana z jajkami  gotowa. Na zakończenie doprawić do smaku solą i pieprzem .
  6. Podawać jako przystawkę, z jasnym pieczywem. Po żydowsku – z macą. 

Można również dodać skrawki ze świeżo stopionego tłuszczu. Żydowski kawior był tradycyjną przystawką do obiadu na sobotę
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x