Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Wątróbka wieprzowa duszona

Wątróbka wieprzowa duszona


Składniki:

  • 60 dag wątróbki wieprzowej,
  • 6 dag słoniny,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę starannie opłukać, obrać błony i grubszych żył, osączyć.
  2. Słoninę pokroić słupki (o długości 6 cm, średnicy ½ cm), oprószyć pieprzem.
  3. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
  4. Przełożyć do rondla o odpowiedniej wielkości, wlać ⅛ l wody, dusić powoli około 20 minut pod przykryciem.
  5. Odsunąć na bok płyty, sos oprószyć mąką (resztą), osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną.
  6. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa.
  7. Wydawać pokrojoną w dość grube plastry ułożone na podłużnym półmisku, oblaną sosem, posypaną siekaną zieloną pietruszką.
  8. Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z jarzyn.
  9. W ten sposób przyrządzoną wątróbkę można podawać na zimno bez śmietany.
  10. Wątróbka wieprzowa duszona smaczna jest również do chleba.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x