Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Pierwszym daniem na wigilijnym stole musi być oczywiście «Barszcz z uszkami». Gdyż jest to tradycyjna potrawa podawana w wielu regionach Polski. Danie wymaga poświęcenia mu czasu, ale jest tego warte. Ugotowany z najpierw przygotowanego kwasu buraczanego wart jest czekania na niego przez cały rok!


🕙 Czas całkowity: 3 godziny ‖ IG: 1 porcja: 350 kcal ‖ 4 porcje



Składniki:

barszcz:

  • ½ l kwasu buraczanego,
  • włoszczyzna (bez kapusty),
  • 5 buraków,
  • 8 – 10 dag suszonych grzybów,
  • 2½ l wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 – 3 ziarna pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, do smaku.

uszka:

  • 15 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 2 – 3 łyżki wody,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • tarta bułka,

Przygotowanie:

  1. Grzyby wpierw umyć, zalać ½ l wody, i odstawić na trzy godziny.
  2. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić, wywar zachować, grzyby posiekać.
  3. Buraki i włoszczyzną obrać, umyć i też pokroić.
  4. Zalać dwoma litrami wody, potem dodać sól, cukier, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez około ½ godziny.
  5. Wywar odcedzić, połączyć z kwasem buraczanym, wreszcie doprawić wywarem z grzybów, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
  6. Jeśli chcesz uzyskać posmak wędzonki, dodaj do barszczu trzy wędzone śliwki!
  7. Tymczasem cebulę oczyścić, posiekać, wymieszać z grzybami i podsmażyć na maśle.
  8. Dodać 1 łyżkę tartej bułki, jajko, doprawić solą, sporą ilością pieprzu i wymieszać.
  9. Z mąki, jaja i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi.
  10. Rozwałkować i pokroić na małe kwadraty.
  11. Na każdym zaś ułożyć porcję farszu i uformować uszka.
  12. Ugotować w  osolonej wodzie, podawać z barszczem.
  13. Wigilijny barszcz z uszkami najlepiej smakuje w wigilijny wieczór!

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x