Wiśniak

Wiśniak 

z miodem.



Składniki:

  • ½ kg mocno dojrzałych wiśni (łutówki),
  • ¾ l spirytusu 96%, 
  • 30 dag miodu jasnego (rzepakowy, wielokwiatowy), 

Przygotowanie:

  1. Wiśnie wpierw wydrylować i zemleć w maszynce. 
  2. Później rozgnieść około 20 pestek i dodać do wiśni. 
  3. Wlać moszcz do porcelanowego lub kamiennego naczynia i szczelnie przykryć. Odstawić na cztery tygodnie, codziennie potrząsając naczyniem. 
  4. Po zakończeniu fermentacji podgrzać, dodać miód, a gdy się zagotuje odstawić do wystudzenia, dodać spirytus i nalewkę przefiltrować. 
  5. Odstawić na koniec w chłodne miejsce na co najmniej dwa tygodnie.  

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x