Dania głównePRZEPISY

Wołowa goleń z owocem mango

Przedstawiamy przepis na goleń wołową z owocem mango.

Składniki:

  • 80 dkg – 1 kg goleni wołowej bez kości,
  • 20 dkg pomidorów,
  • 1 litr wywaru lub bulionu,
  • 1 marchewka,
  • 15 dkg soczewicy,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 owoc mango,
  • cukier – puder,
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przyprawy:

  • szczypta kardamonu,
  • ½ łyżeczki gwiazdkowego anyżku,
  • mięta,
  • zielona pietruszka,
  • kolendra,
  • przyprawa chili albo peperoni

Wołowa goleń z owocem mango – przygotowanie:

owoce mango
Owoce mango.
  1. Mięso podzielić na kawałki (kostka wielkości 2-3cm.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni, po czym przesmażyć pokrojone mięso.
  3. Do garnka wlać wywar lub bulion, dodać przesmażone mięso i gotować do miękkości (2-2½ godziny).
  4. Zblanszować pomidory, osączyć na sitku, usunąć pestki, połowę z nich zmiksować.
  5. Obraną cebulę, marchew i pietruszkę (korzeń) pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju (oliwie).
  6. Następnie dodać soczewicę, kardamon, kolendrę, pieprz i sól, zmiksowane pomidory, anyż i gotować do miękkości.
  7. Uzupełniać odparowany płyn wywarem z gotowania mięsa.
  8. Pozostałe pomidory pokroić w grubą kostkę.
  9. Miętę i zieloną pietruszkę drobno posiekać.
  10. Obrany owoc mango pokroić w grube paski.
  11. Paski ułożyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu z cukrem pudrem; skarmelizować.
  12. Ułożyć w garnku z soczewicą ugotowane na miękko mięso, zioła i pokrojone pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  13. Podawać wraz ze skarmelizowanym mango w głębokich miseczkach.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x