Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Wołowina duszona

 Wołowina Duszona – Przepisy Na Potrawy.

Do dań mięsnych duszonych należą np: zrazy bite, zrazy zawijane, boeuf «Stroganow», gulasz, paprykarz, ragout, sztufada, pieczeń na dziko i tym podobne. Do duszenia można również użyć mięsa gorszego gatunku – nawet przerośnięte błonami. Rozróżnia się dania mięsne duszone w małych albo w dużych kawałkach. Z mięsa przeznaczonego do duszenia faktycznie nie usuwa się w zasadzie błon, ścięgien i powięzi. Duszenie to proces gotowania mięsa w małej ilości wody, pod przykryciem.

Chodzi o wytworzenie dużej ilości pary, a tym samym podniesieniu temperatury w naczyniu. Pozwala to bowiem na łatwiejsze rozgotowanie tkanki naszego mięsa. Łatwiej rozgotują się twardsze i bardziej ścięgniste kawałki. Przed duszeniem mięsa należy wpierw go oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano i dopiero wtedy przełożyć do rondla i dusić w tłuszczu  pozostałym ze smażenia z małą ilością wody. Dusić należy  bacznie uważając, aby nie przypalić mięsa. W miarę wyparowania sosu trzeba dodawać po trochu wody lub tłuszczu. Nie należy jednak mięsa dusić zbyt długo. Dusić tak długo, aby się nie rozgotowało, ale by było dostatecznie miękkie. 



Wołowina duszona

Z jakich surowców przyrządzić te potrawy?
PotrawaSurowiec
gulaszłopatka, mostek, pręga, kark, krzyżowa dolna, skrzydło
zrazy bitezrazowa, krzyżowa, skrzydło, antrykot
pieczeń duszonazrazowa, łopatka
sztufadazrazowa, łopatka
roladazrazowa, krzyżowa, łopatka
zrazy mielonełopatka

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x