Ciasto potrawyMięso - potrawyObiadZupy

Wołowina w rosole z fasolą

Wołowina z fasolą w rosole − Farfelki – Zacierki.


Wołowina z fasolą w rosole

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny (szponder),
  • 40 dag fasoli,
  • 20 dag marchewki,
  • 10 dag selera,
  • 10 dag pora,
  • 5 dag cebuli,
  • 30 dag farfelek,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,

Przygotowanie:

  1. Opłukać i namoczyć fasolę (około 24 godzin), następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
  2. Mięso najpierw opłukać, zalać wodą i gotować około 1,5 godziny.
  3. Dodać oczyszczone warzywa i później gotować z przypieczoną na blasze cebulą jeszcze około 40 minut.
  4. Osobno ugotować farfelki.
  5. Ugotowany rosół na koniec doprawić przyprawami.
  6. Mięso wołowe pokroić w duże kawałki.
  7. Wołowina w rosole – na zakończenie włożyć mięso do wazy razem z fasolą i farfelkami i zalać rosołem.

 


Farfelki.

zarabianie-ciasta


Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • sól do smaku,

Przygotowanie:

  1. Z mąki i jajek zagnieść jak najtwardsze ciasto, wpierw uformować z niego kulę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawić, aby przeschły.
  2. Gotować następnie we wrzącej, osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić.
  3. Podawać jako dodatek do rosołu, lub jako samodzielne danie polane tłuszczem.

 


Zacierki skubane

zacierki-skubane


Składniki:

  • 20 dag mąki, 
  • 4 szt. jaja, 
  • 5 dag tłuszczu (olej, margaryna), 
  • sól, pieprz – do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Najpierw ubijać jajka z solą i pieprzem, dodając mąkę i trochę wody, zagnieść ciasto. Pod koniec dodać tłuszcz. 
  2. Ciasto skubać łyżeczką (najlepiej z płaskiego talerza) i wrzucać do wrzącej, osolonej wody. 
  3. Gotować około 10 minut. Na koniec odcedzić. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x