Wywar z kości i warzyw
Wywar z kości i warzyw
Wywar jest podstawą do gotowania wielu potraw. Zupy i sosy są oparte na wywarach z mięsa, na kości lub warzywnych.
Składniki:
- ¼ kg włoszczyzny,
- 20 dag kości,
- 1 ¾ l wody,
- 1 dag soli,
Wywar z kości i warzyw – przygotowanie:
- Kości opłukać, rozdrobnić, zalać zimną wodą i gotować około 1 godziny.
- Warzywa przygotowane jak do wywaru z warzyw włożyć do podgotowanych kości, osolić i gotować pod przykryciem do miękkości.
- Gdy mięso przy kościach jest miękkie, wywar odcedzić i przyrządzić na nim zupę.
- Mięso oddzielić od kości i pokrojone podać w zupie lub zużyć do przyrządzenia nadzienia do pierogów, pasztecików itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]