EKOPRZEPISYWykorzystajZupy

Wywar z warzyw mieszanych (włoszczyzny)

Wywar z warzyw mieszanych to podstawa wielu zup,

czyli wywar jarzynowy. Można go chociażby przygotować i przechować w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystać w miarę potrzeb.


Składniki:

  • ¼ kg włoszczyzny (marchew, kapusta włoska, seler, pietruszka, cebula lub pory),
  • 1 ¾ l wody,
  • 1 dag soli,
  • 2 dag tłuszczu,

Przygotowanie:

  1. Wpierw warzywa umyć szczoteczką, oczyścić, opłukać, większe podzielić w poprzek na części, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić.
  2. Gotować je potem pod przykryciem do miękkości (około 1 godziny), odcedzić.
  3. Wywar użyć do sporządzania zupy, jarzyny pokroić i podać w zupie (zależnie od przepisu).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x