Dania głównePRZEPISY

Zacierka z grzybami i z cebulą

Zacierka z grzybami i z cebulą


• PRZYGOTUJ ZACIERKĘ • STOP • UGOTUJ GRZYBY • STOP • UGOTUJ I POSIEKAJ SŁONINĘ • STOP • POŁĄCZ SKŁADNIKI…• STOP •


Składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 2 – 3 jajka,
  • 6 – 8 łyżek wody,
  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 10 dag cebuli,
  • 5 dag słoniny,

Zacierka z grzybami i z cebulą – Przygotowanie:

  1. Najpierw mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić.
  2. Później grzyby opłukać, ugotować, odparować, drobno posiekać.
  3. Ciasto zetrzeć na tarce o tyle dużych otworach, aby uzyskać zacierkę, lub posiekać na drobne kluski.
  4. Gotować w osolonej wodzie, raczej pod przykryciem przez około 5 minut.
  5. Słoninę stopić, następnie skwarki odsunąć na bok.
  6. Na pozostałym tłuszczu zrumienić później obraną, pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulę.
  7. Skwarki, cebulę, grzyby siekane połączyć razem.
  8. Zacierkę odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wymieszać ze słoniną, cebulą i grzybami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x