Dania głównePRZEPISYWykorzystaj

Zapiekanka z makaronu i mięsa lub kiełbasy

Zapiekanka z makaronu i mięsa lub kiełbasy

to dobra propozycja na szybki posiłek. Pozwala na zagospodarowanie pozostałości mięsa z poprzedniego obiadu. W ten sposób przyłączamy się również do akcji niemarnowania żywności.


Składniki:

  • 30 dag makaronu (kolanka, rurki lub nitki),
  • ¼ kg mięsa pieczonego lub duszonego,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,
  • 2 dag masła do posmarowania formy,
  • 2 dag tartej bułki,

 

Przygotowanie:

  1. Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować przez 20 – 25 minut, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć.
  2. Obrać cebulę, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
  3. Mięso duszone, gotowane lub pieczone przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  4. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczonej w 1–2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
  5. Włożyć do rondla posmarowanego masłem, posypanego tartą bułką.
  6. Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 – 40 minut.
  8. Gdy brzegi zapiekanki zrumienią się, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek, wyłożyć.
  9. Makaron pokroić na porcje, podawać z sosem gorącym i surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x