Mięso - potrawyPRZEPISY

Zapiekanka z ryby

Zapiekanka z ryby, czyli…


Składniki:

  • 50 dag filetów z dorsza,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 10 dag cebuli,
  • 20 dag zielonego groszku,
  • 1 łyżeczka posiekanej zieleniny,
  • 2 jajka,
  • ¼ mleka,
  • 5 dag tartego sera żółtego,
  • sól,

Zapiekanka z ryby -przygotowanie:

  1. Najpierw ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na cienkie talarki.
  2. Następnie cebulę obrać, posiekać.
  3. Ponadto boczek pokroić na niewielkie, cienkie plasterki.
  4. Filety podzielić na małe, płaskie kawałki.
  5. W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, dodatkowo zielonym groszkiem wyłuskanym ze strączków (albo konserwowym) oraz szczyptą soli.
  6. Ostatnią wierzchnią warstwę, którą powinny też być plasterki boczku, zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem.
  7. Na koniec zapiec w gorącym piekarniku (½ godziny).
  8. Zapiekanka gotowa.

Przed podaniem podać posiekaną zieleniną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x