Zapiekanka z ryby
Zapiekanka z ryby, czyli…
Składniki:
- 50 dag filetów z dorsza,
- 20 dag boczku wędzonego,
- 50 dag ziemniaków,
- 10 dag cebuli,
- 20 dag zielonego groszku,
- 1 łyżeczka posiekanej zieleniny,
- 2 jajka,
- ¼ mleka,
- 5 dag tartego sera żółtego,
- sól,
Zapiekanka z ryby -przygotowanie:
- Najpierw ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na cienkie talarki.
- Następnie cebulę obrać, posiekać.
- Ponadto boczek pokroić na niewielkie, cienkie plasterki.
- Filety podzielić na małe, płaskie kawałki.
- W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, dodatkowo zielonym groszkiem wyłuskanym ze strączków (albo konserwowym) oraz szczyptą soli.
- Ostatnią wierzchnią warstwę, którą powinny też być plasterki boczku, zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem.
- Na koniec zapiec w gorącym piekarniku (½ godziny).
- Zapiekanka gotowa.
Przed podaniem podać posiekaną zieleniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]