Dania głównePRZEPISY

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

to bardzo pożywna i dość szybka w przygotowaniu potrawa.

Poniżej zamieszczam przepis jak łatwo możesz ją wykonać. Jest to przepis ilościowo określony dla ok. 3 osób.


? Czas przygotowania: ‖ ♨ Czas Gotowania: ‖ ? Temperatura: ‖ IG: ‖


Składniki:

  • 1,10 kg ziemniaków,
  • 8 dag mleka,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,

Nadzienie:

  • 30 dag wieprzowiny bez kości,
  • 4 dag bułki pszennej,
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag chrzanu surowego,
  • 6 dag śmietany,
  • 1 dag bułki tartej,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotować obrane ziemniaki, odcedzić i rozetrzeć, dodać mleko, tłuszcz i jaja, dobrze wyrobić pulchną masę.
  2. Przyrządzić masę z mięsa, bułki i tartego chrzanu.
  3. Układać warstwami w wysmarowanej tłuszczem brytfannie masę mięsną i ziemniaczaną, wygładzić powierzchnię, polać śmietaną, zapiec w piecu.
  4. Zapiekanka z ziemniaków może być podawana z surówkami z jarzyn.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x