PRZEPISYZupy

Zasmażka biała

Zasmażka biała


jest to właściwie dodatek do zup i sosów, zrobiona z mąki przesmażonej na tłuszczu. Najlepiej kiedy zrobiona na maśle. Zasmażka biała (stopnia I-go) jest też najmniej wysmażoną zasmażką. Pasuje również do jasnych sosów na bazie mleka (beszamel).

Składniki:

  • 3 dag tłuszczu;
  • 3 dag mąki;
  • 1 l gorącego wywaru;
  • 1 l wody, mleka lub zimnego wywaru;

Przygotowanie:

  1. Tłuszcz najpierw rozgrzać, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie rumieniąc, odstawić.
  2. Rozprowadzić zimnym płynem, dolewając go po trochu do zasmażki i stale dokładnie mieszając,aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek.
  3. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x