Zasmażka jasnozłota
jest to bowiem dodatek do zup i sosów, zrobiona z mąki przesmażonej na tłuszczu. Najlepiej kiedy jest na maśle. Zasmażka jasnozłota (stopnia II-go) jest mianowicie średnio wysmażoną zasmażką. Idealnie pasuje np do zup, sosów i gulaszy. Mocno zagęszcza potrawę.
Składniki:
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 1 l gorącego wywaru,
- 1 l wody, mleka lub zimnego wywaru,
Przygotowanie:
- Mąkę zrumienić w piekarniku.
- Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumieniona mąką, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować, dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem.
- Połączyć z wrzącą zupą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]