ObiadPRZEPISYZupy

Zasmażka złota

Zasmażka złota

jest to zatem dodatek do zup i sosów, zrobiona z mąki przesmażonej na tłuszczu. Najlepiej chociażby na maśle. Zasmażka złota (stopnia III-go) jest bowiem najmocniej wysmażoną zasmażką. Nadaje się chociażby do ciemnych sosów. Nie zagęszcza jednak zbyt mocno.


Składniki:

  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 1 l gorącego wywaru,
  • 1 l wody, mleka lub zimnego wywaru,

Przygotowanie:

  1. Mąkę zrumienić w piekarniku na złoty kolor.
  2. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumieniona mąką, rozprowadzić zimnym płynem.
  3. Zagotować, dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.
  4. Ponieważ ze względów zdrowotnych stosowanie zasmażki o barwie brunatnej jest niewskazane.
  5. Należy potrawy wymagające ciemniejszego zabarwienia podprawiać zasmażką złotą i dodawać niewielką ilość karmelu spożywczego.
  6. Zasmażka złota może być sporządzana na cebuli.
  7. Drobno pokrojoną cebulę należy usmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
  8. Dodać uprzednio zrumienioną mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x