Dania główneMięso - potrawyObiad

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej. 


Składniki:

  • 40 dag żeberek wieprzowych,
  • 1 główka kapusty cukrowej (ok. ½ kg),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • 8 dag cebuli,
  • sól, pieprz, papryka,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,

zeberka

Przygotowanie:

  1. Żeberka wpierw podzielić równolegle do kostek na 8 kawałków, nie usuwając z nich kostek.
  2. Główkę kapusty opłukać, następnie głąb wyciąć u nasady, liście ostrożnie oddzielić (kupując kapustę wybrać główki luźno związane).
    1. Zagotować wodę, wrzucić liście, obgotować 5 – 10 minut.
    2. Wyjąć liście łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić. W każdym liściu pobić tłuczkiem gruby nerw liściowy, nie przecinając liścia.
    3. Przygotować w ten sposób 16 liści.
  3. Żeberka osolić, oprószyć pieprzem, potem zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu (3 dag).
  4. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć na jasnozłoty kolor obraną i pokrojoną w krążki cebulę.
  5. Każdy kawałek żeberka posmarować koncentratem pomidorowym, nałożyć trochę cebuli, zawinąć ciasno w 2 liście kapusty, koniec liścia zagiąć pod spód i ułożyć na dnie płaskiego rondla, dając tylko jedną warstwę.
  6. Zalać ¼ l wywaru z obgotowania liści. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  7. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
    1. Gdy żeberka są miękkie, podprawić białą zasmażką, sporządzoną z 3 dag tłuszczu i 3 dag mąki.
    2. Dodać do smaku sól, pieprz, paprykę.
    3. O ile potrzeba, rozrzedzić wywarem i zagotować.
  8. Żeberka wieprzowe duszone w kapuście ułożyć na okrągłym, głębokim półmisku, oblać sosem, posypać koperkiem.
  9. Podawać z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x