Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Żeberka wieprzowe w jarzynach

Żeberka wieprzowe w jarzynach , baranina w jarzynach.


Baranina w jarzynach.

Składniki:

  • 50 dag baraniny z kością (mostek, górka),
  • 40 dag kapusty włoskiej,
  • 15 dag marchewki,
  • 10 dag selera,
  • 5 dag pietruszki,
  • 5 dag porów,
  • 8 dag cebuli,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 1 liść bobkowy,
  • 3 – 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
jarzyny-obrane-talerz
Obrane jarzyny na talerzu.

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, jeżeli jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu (3 dag), przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrojoną cebulę.
  2. Podpiec w piekarniku, skrapiając wodą.
  3. W czasie pieczenia podlewać sosem.
  4. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  5. Warzywa umyć,
    1. oczyścić,
    2. opłukać,
    3. korzeniowe pokroić w paseczki,
    4. kapustę włoską cienko poszatkować,
    5. włożyć do rondla,
    6. na wierzch położyć podpieczone mięso,
    7. zalać sosem z pieczenia,
    8. dodać kilka łyżek wody,
    9. włożyć liść bobkowy i ziele angielskie.
  6. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  7. Mięso wyjąć, pokroić na porcje razem z kostkami.
  8. Jarzyny podprawić jasnozłotą zasmażką, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  9. Można dodać 3 – 5 dag konserwy pomidorowej, zagotować.
  10. Ułożyć jarzyny na okrągłym półmisku, na wierzch dać porcje mięsa.
  11. Podawać z ziemniakami.

Żeberka wieprzowe

przyrządzić według przepisu “Baranina w jarzynach“.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x