Zestaw składników do ryb
Zestaw składników do ryb
Do ryb sauté | Do ryb smażonych panierowanych | ||
---|---|---|---|
Normatyw surowcowy na 1 kg gotowej potrawy | |||
|
|
||
Pora roku | Zestaw do dekoracji |
||
I do ryby w auszpiku | II do ryby w majonezie | III do ryby faszerowanej |
|
Zima |
|
|
|
Wiosna |
|
|
|
Lato |
|
|
|
Jesień |
|
|
|
Sposób wykonania:
- Powyższe zestawy podają orientacyjnie, jakie składniki można stosować
do dekoracji potraw z ryb w zależności od pory roku. - W zależności od pory roku i surowców, jakimi dysponujemy,
przygotowujemy odpowiedni zestaw składników dekoracyjnych,
w skład których pochodzą surowce wymieniane w zestawach. - Do dekorowania przekąsek dobiera się kształtne i zdrowe korzenie marchewki i pietruszki.
- Trzeba je oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, na półtwardo (al dente).
- Po ostudzeniu wykrawać elementy zdobnicze karbowanym nożykiem
i odpowiednio przybrać ułożone na półmisku potrawy. - Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, po ostudzeniu obrać ze skorupki, kroić według wybranego wzoru.
- Rzodkiewki opłukać i wycinać w kształcie różyczek (nacinać nożem skórkę dookoła, powstaną z niej płatki).
-
Liście porów obmyć z piasku i przecinać w poprzek, aby otrzymać odpowiednie elementy dekoracyjne.
-
Zieloną sałatę i gałązki pietruszki obmyć.
-
Następnie zostawić na chwilę w zimnej wodzie., by nie więdły.
-
Potem osączyć i przybierać nimi półmisek z gotową potrawą.Przybrane przekąski „oszprycować” auszpikiem lub majonezem przeznaczonym do dekoracji. Wstawić do chłodnego pomieszczenia, aby odpowiednio zastygły.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]