Ziemniaki Dauphine

Ziemniaki Dauphine

– «Pommes de terre Dauphine»


Składniki:

  • Masa ziemniaczana:
  • Ciasto parzone:
    • 15 dag mąki, 
    • 6 dag masła, 
    • 2 jajka, 
    • ½ łyżeczki soli, 
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia, 

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepuścić przez maszynkę i zrobić puree, dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową. 
  2. Szklankę wody zagotować z masłem i zmniejszywszy maksymalnie ogień wsypać mąkę, dodać sól, i stale mieszając gotować na płytce, dopóki ciasto nie będzie odchodziło od ścianek naczynia. 
  3. Zdjąć z ognia i dodając pojedyncze jajka ucierać na gładką masę. 
  4. Połączyć masę ziemniaczaną z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić w lodówce. 
  5. «Ziemniaki Dauphine» formować w małe kulki omączonymi rękami i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. 

Kulki ziemniaczane można również panierować tak samo, jak kotlety, smażąc je również w głębokim tłuszczu. 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x