ObiadPRZEPISY

Ziemniaki drążone (kulki kartoflane)

Ziemniaki drążone –

kulki kartoflane – będą doskonałym dodatkiem do naszych mięs, takich jak polędwica po angielsku, rostbef, pieczeń cielęca itp. Mogą wszakże uatrakcyjnić dania z tak pospolitym dodatkiem, jakim są nazbyt często podawane kartofle.


Składniki:

  • 1,20 kg ziemniaków,
  • 3 dag masła,
  • sól,
  • 1 łyżka zielonej siekanej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Duże, okrągłe i równej wielkości ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, starając się, aby powierzchnia ziemniaka była bez skaz i wgłębień.
  2. Małą okrągłą łyżeczką wydrążyć z kartofli kulki.
  3. Potem zalać je wrzącą, osoloną wodą.
  4. Gotować krótko na wolnym ogniu, uważając aby nie popękały.
  5. Odcedzić, odparować.
  6. Ziemniaki drążone, polane masłem z zieloną siekaną pietruszką używa się do przybierania półmisków, do mięs podawanych z garniturem z jarzyn, jak polędwica po angielsku, rostbef, pieczeń cielęca itp.
  7. Odpadki pozostałe z drążenia ziemniaków można zużyć do zupy ziemniaczanej lub innej potrawy.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x