PRZEPISY

Ziemniaki puchowe (tarte)

Ziemniaki puchowe z masłem

mogą zaś być dodatkiem do wielu dań obiadowych. Przeciśnięte przez praskę będą bowiem “puchowe”. W naszej polskiej kuchni ziemniaki też są tradycyjnie podstawą naszej diety.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 dag masła,
  • sól,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wpierw wyszorować szczoteczką, starannie opłukać, obrać cienko, zalać wrzącą, osoloną wodą do ¾ wysokości ziemniaków, ugotować pod przykryciem na silnym ogniu, odcedzić.
  2. Potem wycisnąć przez specjalną maszynkę „praskę” wprost na półmisek koło mięsa lub na salaterkę.
  3. Następnie polać masłem topionym, posypać siekaną pietruszką.
  4. W końcu podawać od razu po przyrządzeniu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x